Alt om solfaktor (SPF)
Solen er grunnlaget for alt liv og har gunstig effekt i små doser. Men når man blir eksponert for sol over lengre perioder uten tilstrekkelig solbeskyttelse, kan UV-strålene fra solen føre til solbrenthet, for tidlig aldring av huden og økt risiko for utvikling av hud- eller føflekkreft (malignt melanom).
Dette er grunnen til at hudleger anbefaler at du beskytter deg med klær, solhatt, solbriller og en solkrem med høy solfaktor (SPF).
Men ikke alle vet hva solfaktor betyr, og hvordan man forstår forskjellene i SPF-tallene.
I denne artikkelen har vi samlet alt du trenger å vite om solfaktor (SPF).
Hva er SPF og hva står det for?
SPF er en forkortelse for den engelske betegnelsen «Sun Protection Factor» (solbeskyttelsesfaktor), som ledsages av et tall som angir hvor godt et produkt beskytter mot solens UVB-stråler.
For å lære mer om UVA- og UVB-stråler kan du lese mer i denne artikkelen.
Les videre for å få en bedre forståelse for hva solfaktor og SPF-tallet betyr.
Hva betyr solfaktoren?
Tallet for produktets solfaktor (SPF) er en måling av grad av beskyttelse mot UVB-stråler. Dette tallet vises på alle solkremer og er gruppert i fire hovednivåer av solfaktor:
● Lav solfaktor: SPF 6 til 10
● Middels solfaktor: SPF 15 til 25
● Høy solfaktor: SPF 30 til 50
● Svært høy solfaktor: SPF 50+
La oss se på eksempelet nedenfor for å få bedre forståelse for hvordan solfaktoren skal tolkes.
La oss for eksempel ta et produkt med solfaktor 50 (SPF50). Hvis du påfører et produkt med solfaktor 50 på huden, betyr det at huden din tåler 50 ganger mer UVB-stråler før den blir rød, sammenlignet med ubeskyttet hud.
Faktoren er med andre ord et forhold som måler hvor mye UVB-stråling huden din tåler før du opplever rødhet eller solbrenthet ved bruk av solkrem, sammenlignet med å ikke bruke solkrem. Ulike solfaktorer er gjensidig sammenlignbare, dette betyr at et produkt med solfaktor 50 beskytter dobbelt så godt som et produkt med solfaktor 25.
Det er imidlertid viktig å merke seg at solfaktoren bare er en indikasjon. Hva som fører til at en person blir solbrent avhenger av flere forhold som UV-indeks, mengde UV-stråling du blir eksponert for, i tillegg til værforhold, bekledning, hudtype med mer. Det spiller også en rolle hvor mye solkrem du påfører og om du er i kontakt med vann, sand, svette eller klær.
Likevel er solfaktor (SPF) bare et mål på beskyttelsen mot solens UVB-stråler og ikke UVA-stråler, så hvordan måles UVA-beskyttelsen til et produkt?
Hvordan måles UVA-beskyttelse?
UVA-beskyttelsen til et produkt måles etter en metode som forkortes PPD, som på engelsk står for «Persistent Pigment Darkening».
PPD-metoden fungerer på samme måte som SPF, som betyr at hvis du påfører et solbeskyttende produkt med PPD 50, tåler huden 50 ganger mer UVA-stråler før du blir rød, sammenlignet med ubeskyttet hud.
PPD-tallet er imidlertid vanligvis ikke uttrykkelig skrevet på et produkt. Dette indikeres i stedet med en etikett med teksten «UVA» i en sirkel, hvis UVA-beskyttelsen er minst 1/3 av UVB-beskyttelsen. Det vil si at hvis et solprodukt med SPF30 har UVA-symbol, så er UVA-beskyttelsen minimum 10 (⅓ av 30), men det kan også være høyere enn 10.
Dette er en god indikator for å se om et produkt gir en bredspektret beskyttelse med tilstrekkelig UVA-beskyttelse.
For å lære mer om UVA- og UVB-stråler kan du lese mer i denne artikkelen.
Likevel sier ikke PPD eller SPF noe om hvor lenge du kan oppholde deg i solen. Derfor er det viktig å smøre deg inn med solkrem gjentatte ganger. Les mer nedenfor.
Hvor ofte bør du gjenta påføringen av solkrem?
Solfaktor (SPF) eller PPD sier ikke noe om hvor lenge du kan oppholde deg i solen. Derfor er det viktig å smøre deg inn med solkrem gjentatte ganger.
Om sommeren, når solen er på sitt sterkeste, anbefaler vi at du påfører solkrem minst annenhver time, spesielt hvis du tilbringer store deler av dagen utendørs.
Hvis du svetter eller bader, anbefaler vi at du bruker en vannfast solkrem for optimal beskyttelse og at du smører deg inn med jevne mellomrom.
Hvor mye solkrem bør du bruke?
Det er også viktig å huske at du må påføre et rikelig og jevnt lag av solproduktet for at du skal få tilstrekkelig beskyttelse, og du trenger sannsynligvis mer solkrem enn du tror.
En tommelfingerregel er at du må påføre en mengde tilsvarende en golfball for hele kroppen. Påføres jevnt på alle områder av huden.
Hvilken solfaktor bør jeg bruke?
Valget av solfaktor (SPF) avhenger av ulike forhold. Når du skal vurdere hvilken solfaktor du skal bruke, bør du ta hensyn til hudens fototype, UV-indeks, hvor mye tid du tilbringer utendørs og hvor mye du blir eksponert for solen.
Det anbefales alltid å bruke en solfaktor med en fotostabil og bredspektret UVA- og UVB-beskyttelse. En måte å sjekke om en solkrem har en bredspektret beskyttelse som dekker de lengre UVA-strålene, er å se etter sirkelen med teksten «UVA» i midten, som forklart tidligere.
All Anthelios solkrem fra La Roche-Posay er utviklet med fotostabil og bredspektret UV-beskyttelse.
Hvilken fototype er huden min?
Det er lurt å kjenne fototypen din for å finne riktig solfaktor til huden din. Noen fototyper blir lettere brunet, mens andre er mer skjøre og blir lett røde eller solbrente.
Hudens fototype er en klassifisering som gjenspeiler hvordan huden reagerer på solen og er gruppert i seks fototyper:
● Fototype I: Lys til blek hud (og rødhåret) ofte med fregner som lett blir røde eller brente, men nesten aldri blir brune.
● Fototype II: Lys hud, kanskje med fregner, som ofte blir rød eller brent og noen ganger får en svak brunfarge.
● Fototype III: Lys til mørk hud som noen ganger blir rød eller brent og vanligvis blir middels brun.
● Fototype IV: Mørk hud som vanligvis aldri blir rød eller brent, men som alltid får en mørk brunfarge.
● Fototype V: Brun hud som aldri blir rød eller brent, men alltid får en mørk brunfarge.
● Fototype VI: Svært brun (nesten svart) hud som aldri blir rød eller brent, men alltid får brunfarge.
Bruk av solkrem med høyere solfaktor gir bedre beskyttelse av huden. Hvis du har lysere hud med lavere fototype, anbefaler vi at du bruker høyere solfaktor sammenlignet med personer med en høyere fototype med mørkere hud.
Det er likevel viktig å huske at solproduktet bør påføres i rikelige mengder og påføres på nytt hver 2. time, etter bading eller intens svetting.
Solfaktor for sensitiv hud
Enhver hud er unik. Noen mennesker kan ha mer sensitiv hud enn andre, og de kan være følsomme overfor spesifikke ytre faktorer som produkter eller legemidler (f.eks. fotosensitiviserende), forurensning og til og med UV-stråler fra solen (f.eks. solintolerant hud).
Når det gjelder solfaktor for sensitiv hud, anbefaler vi at du bør bruke en solkrem med faktor 30 til 50+ (høy til svært høy beskyttelse).
Vi anbefaler også at du bruker solkrem som er formulert og egnet for sensitiv hud. Anthelios solkrem fra La Roche-Posay er utviklet spesielt for sensitiv hud for både voksne og barn.
For optimal UVA- og UVB-beskyttelse av ansiktet anbefaler vi at du bruker Anthelios UVmune 400 Ultra Light SPF50+ solkrem, som gir svært høy grad av bredspektret beskyttelse, siden den beskytter selv mot svært lange UVA-stråler på opptil 400 nm.
For beskyttelse av hele kroppen kan vi anbefale Anthelios Sunlotion SPF50+, som også gir svært høy grad av beskyttelse.
Solfaktor for barn
Huden til barn er skjørere og mer sårbar enn huden til voksne. Derfor anbefales vi at du velger solkrem som er utviklet for barn med solfaktor 50 eller 50+.
Alle Anthelios solkremer for barn fra La Roche-Posay har solfaktor 50+ for optimal beskyttelse.
Prøv Anthelios Kids Sun Lotion SPF50+ eller Anthelios Kids Wet Skin SPF50+ hvis barna liker å leke i vannet. For småbarn anbefaler vi Anthelios Baby Sun Lotion SPF50+.
For å oppnå god solbeskyttelse bør barna alltid bruke klær, solhatt, solbriller og søke skygge, spesielt midt på dagen når solen er sterkest, og supplere med solkrem. Solkrem alene er ofte ikke tilstrekkelig, og særlig ikke om sommeren.
Videre er det viktig å vite at babyer og små barn alltid bør unngå soleksponering, da huden deres er mye mer skjør og underutviklet.
Hvis du vil vite mer om solbeskyttelse og solkrem for barn, kan du lese mer i denne artikkelen.